suhaimisalleh.com

Jomdive affiliate bersama kaiaunderwater

by on Jan.02, 2016, under Scuba Diving

Kini Jomdive Seaworld Venture telah membuat usahasama bersama Kaia Underwater Academy untuk menjayakan program pakej Value Deal RM300.

En Hazrin & Puan Zue

En Hazrin bersama Puan Zue adalah director company Jomdive

Program ini membolehkan mana2 diver pergi kemana2 negara utk membuat diving trip dengan harga RM300. Sebelum ini tiada mana2 syarikat boleh menawarkan pakej semurah ini didalam Malaysia.

 

Para diver terpaksa membelanjakan RM2000-8000 utk setiap trip diluar negara.

 

Comments Off on Jomdive affiliate bersama kaiaunderwater more...

FHS services kini telah mengambil pakej domain dgn kami

by on Mar.18, 2015, under web hosting

FHS services sebuah syarikat Oil & Gas bumiputera kini telah mempunyai laman webnya yg tersendiri.
Syarikat yg baru ditubuhkan ini menjalankan aktiviti2 perkhidmatan yg berkait dengan Oil & Gas.
Kini syarikat baru ini telah menjalankan kerja2 perkhidmatan ini dengan petronas, Petronas Fertilizer di Gurun, Kedah

Comments Off on FHS services kini telah mengambil pakej domain dgn kami more...

Camera Setting

by on Jun.13, 2014, under Uncategorized

Mmmmmm….. kali ni saya di tanya dgn soklan umum… Apa setting yg bagus pada kamera? Auto? Manual? A? S? P?… saya jawab “ikut suka u!!!!”… he he he…
u punya kamera, u tekan shutter.. so terserah kat u…
“En pakai apa?” tanya dia lg yg masih tak puas hati… “Saya guna manual..” jawap ringkas saya… saya masih nampak riak muka yg tak puas hati dgn jawapan saya.. dan saya senyum padanya… kerana saya x buleh nak jawab dlm masa yg singkat..

Kamera menggunakan setting Auto.. dan lihat histogramnya..

Foto 1: Kamera menggunakan setting Auto.. dan lihat histogramnya..

Lihat foto 1, setting ini menggunakan setting auto… ia merakam foto mengikut algorithm yg telah di setkan pada imaging processor pada kamera itu.. Offcoz camera tu tak tahu bagaimana saya nk hasil outputnya kelihatan…

So dalam foto ini, warna yg dihasilnya sudah betul… kerana ia menunjukkan warna sebenar kayu tersebut… dan tone yg digunakan agak kurang kontrasnya.. saya tak tahu mengapa kontrasnya kurang… kerana ini adalah setting yg dibuat oleh kamera tersebut. dan detailnya tidak begitu naik…

Adakah gambar ini silap??? tidak!!! gambar ini tidak silap, foto masih buleh dihasilkan.. exposurenya betul.. colornya betul.. focusing nya juga betul.. dan gambar ini ‘jadi’!!!… klu waktu zaman filem dulu, fotografer terpaksa gamble.. tak tahu samada exposurenya betul ataupun tidak…

Foto 2: Setting Manual pada White Balance, Exposure, Contrast & Sharpness.

Foto 2: Setting Manual pada White Balance, Exposure, Contrast & Sharpness.

Foto yang sama juga, tapi saya ubahkan setting manualnya…. Saya ubahkan warna asal.. supaya warnanya saturationnya tidak begitu tinggi… Hue nya saya ubah supaya tidak menjadi merah kemerahan yg melampau…Saturation juga direndahkan sedikit.. Exposurenya saya ubah sedikit kerana saya menggunakan kadbod hitam untuk membuat vignett pada tepi bucu frame foto ini.. dan supaya ia kelihatan sedikit cerah pada main subject.

Contrast nya saya tambah sedikit supaya detailnya lebih kelihatan.. saya bleh membezakan antara kayu tersebut dan bayang2 di belakang kayu itu. Begitu juga sharpness.. apabila saya menambah sedikit sharpness, proses acutance di modelkan melalui matrik imaging supaya sempadan antara cerah & gelap di highlight kan secara lebih detail lagi..

Foto 3 : Menukar Setting B&W dengan menggunakan orange filter.. dan menukar setting exposure

Foto 3 : Menukar Setting B&W dengan menggunakan orange filter.. dan menukar setting exposure

Tidak terhenti disitu sahaja, anda juga boleh berkreatif, jika anda boleh menukarkan lagi setting manual pada kamera anda.

Pada foto 3 ini saya menukar settingnya menjadi B&W.. dengan menggunakan orange filter… kenapa orange filter? kerana saya berkehendakkan kayu oren ini menjadi cerah dan yg lainnya menjadi gelap…

Saya tambahkan sedikit noise dgn mengurangkan noise reduction kepada -2.. saya pilih ISO800 kerana ISO800 boleh menaikkan Noise pada imej saya.

Sebelum menentukan exposure, saya gunakan histogram untuk memastikan histogram saya berada di hujung kiri & kanan utk menaburkannya sama rata…

Jadi terserah pada anda untuk menggunakan setting yg mana mengikut selera anda.. tidak ada salahnya anda mengguna apa setting yg anda inginkan… Bezanya ialah… dengan setting manual, anda boleh mengawal kamera anda.. anda boleh mengawal imej bagaimana yg anda inginkan… tanya selera tepuklah dada.. eh eh.. terbalik…!! mmg sengaja diterbalikkan…

Comments Off on Camera Setting more...

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...