suhaimisalleh.com

FHS services kini telah mengambil pakej domain dgn kami

by on Mar.18, 2015, under web hosting

FHS services sebuah syarikat Oil & Gas bumiputera kini telah mempunyai laman webnya yg tersendiri.
Syarikat yg baru ditubuhkan ini menjalankan aktiviti2 perkhidmatan yg berkait dengan Oil & Gas.
Kini syarikat baru ini telah menjalankan kerja2 perkhidmatan ini dengan petronas, Petronas Fertilizer di Gurun, Kedah

Comments Off more...

Camera Setting

by on Jun.13, 2014, under Uncategorized

Mmmmmm….. kali ni saya di tanya dgn soklan umum… Apa setting yg bagus pada kamera? Auto? Manual? A? S? P?… saya jawab “ikut suka u!!!!”… he he he…
u punya kamera, u tekan shutter.. so terserah kat u…
“En pakai apa?” tanya dia lg yg masih tak puas hati… “Saya guna manual..” jawap ringkas saya… saya masih nampak riak muka yg tak puas hati dgn jawapan saya.. dan saya senyum padanya… kerana saya x buleh nak jawab dlm masa yg singkat..

Kamera menggunakan setting Auto.. dan lihat histogramnya..

Foto 1: Kamera menggunakan setting Auto.. dan lihat histogramnya..

Lihat foto 1, setting ini menggunakan setting auto… ia merakam foto mengikut algorithm yg telah di setkan pada imaging processor pada kamera itu.. Offcoz camera tu tak tahu bagaimana saya nk hasil outputnya kelihatan…

So dalam foto ini, warna yg dihasilnya sudah betul… kerana ia menunjukkan warna sebenar kayu tersebut… dan tone yg digunakan agak kurang kontrasnya.. saya tak tahu mengapa kontrasnya kurang… kerana ini adalah setting yg dibuat oleh kamera tersebut. dan detailnya tidak begitu naik…

Adakah gambar ini silap??? tidak!!! gambar ini tidak silap, foto masih buleh dihasilkan.. exposurenya betul.. colornya betul.. focusing nya juga betul.. dan gambar ini ‘jadi’!!!… klu waktu zaman filem dulu, fotografer terpaksa gamble.. tak tahu samada exposurenya betul ataupun tidak…

Foto 2: Setting Manual pada White Balance, Exposure, Contrast & Sharpness.

Foto 2: Setting Manual pada White Balance, Exposure, Contrast & Sharpness.

Foto yang sama juga, tapi saya ubahkan setting manualnya…. Saya ubahkan warna asal.. supaya warnanya saturationnya tidak begitu tinggi… Hue nya saya ubah supaya tidak menjadi merah kemerahan yg melampau…Saturation juga direndahkan sedikit.. Exposurenya saya ubah sedikit kerana saya menggunakan kadbod hitam untuk membuat vignett pada tepi bucu frame foto ini.. dan supaya ia kelihatan sedikit cerah pada main subject.

Contrast nya saya tambah sedikit supaya detailnya lebih kelihatan.. saya bleh membezakan antara kayu tersebut dan bayang2 di belakang kayu itu. Begitu juga sharpness.. apabila saya menambah sedikit sharpness, proses acutance di modelkan melalui matrik imaging supaya sempadan antara cerah & gelap di highlight kan secara lebih detail lagi..

Foto 3 : Menukar Setting B&W dengan menggunakan orange filter.. dan menukar setting exposure

Foto 3 : Menukar Setting B&W dengan menggunakan orange filter.. dan menukar setting exposure

Tidak terhenti disitu sahaja, anda juga boleh berkreatif, jika anda boleh menukarkan lagi setting manual pada kamera anda.

Pada foto 3 ini saya menukar settingnya menjadi B&W.. dengan menggunakan orange filter… kenapa orange filter? kerana saya berkehendakkan kayu oren ini menjadi cerah dan yg lainnya menjadi gelap…

Saya tambahkan sedikit noise dgn mengurangkan noise reduction kepada -2.. saya pilih ISO800 kerana ISO800 boleh menaikkan Noise pada imej saya.

Sebelum menentukan exposure, saya gunakan histogram untuk memastikan histogram saya berada di hujung kiri & kanan utk menaburkannya sama rata…

Jadi terserah pada anda untuk menggunakan setting yg mana mengikut selera anda.. tidak ada salahnya anda mengguna apa setting yg anda inginkan… Bezanya ialah… dengan setting manual, anda boleh mengawal kamera anda.. anda boleh mengawal imej bagaimana yg anda inginkan… tanya selera tepuklah dada.. eh eh.. terbalik…!! mmg sengaja diterbalikkan…

Comments Off more...

Selfie dlm fotografi

by on Jun.01, 2014, under Photography

Selfie adalah trend fotografi masa kini. (foto oleh Instructor Scuba: Azyani Ajmain)

Selfie adalah trend fotografi masa kini.
(foto oleh Instructor Scuba: Azyani Ajmain)

Teknik selfie adalah teknik terkini sesuai dengan teknologi fotografi semasa. Pada masa dahulu teknik ini tidak membolehkan seseorang jurugambar mengambil gambar seperti ini.

Peratalatan yang digunakan supaya subject boleh berdiri lama untuk merakam potrait.

Peratalatan yang digunakan supaya subject boleh berdiri lama untuk merakam potrait.


Pada zaman dahulu, filem yang digunakan untuk merakam gambar tidak begitu peka pada cahaya. Oleh yang demikian, fotografer memerlukan masa dedahan yang sgt lama untuk merakam potrait diatas filem.

Fotografer pada ketika itu terpaksa menggunakan armrest dan lain2 peralatan supaya subject boleh berdiri macam patung selama 10 minit, tidak boleh bergerak!!!

Fotografer zaman dahulu memerlukan aksesori tambahan ini untuk membuatkan seseorang subject itu berdiri/duduk seperti patung untuk suatu jangkamasa yang panjang.

Dan Kamera pada waktu itu terlalu besar dan sgt berat. Memang tidak memungkinkan seseorang itu boleh memegang kamera dengan sebelah tangan. Filem yang digunakan pula terpaksa dikendalikan dalam keadaan gelap, supaya filem tersebut tidak terdedah pada cahaya. Oleh itu sebelum merakam gambar seseorang fotografer perlu membuat perancangan teliti sebelum membawa kamera mereka keluar dari studio. dan mereka tidak boleh membawa terjun bersama2 dengan kamera mereka.

Saiz Kamera tersangat besar dan berat. Agak sukar untuk memindahkan kamera dari satu tempat ke suatu tempat yg lain

Saiz Kamera tersangat besar dan berat. Agak sukar untuk memindahkan kamera dari satu tempat ke suatu tempat yg lain

Dan zaman kian berubah.. teknologi juga turut berubah….
kemudian filem dicipta supaya boleh dibawa kesana-sini didalam catridge, dan dari sinilah saiz kamera direkabentuk menjadi kecil..

Teknologi filem direka supaya lebih peka kepada cahaya, dengan ini fotografer boleh mengambil gambar aksi sukan. atau boleh mengambil gambar sambil sabjek melompat. Sabjek tidak perlu lagi berdiri macam patung selama 10 minit, dengan sekali klik foto anda sudah dirakam. Namun begitu, semua foto2 ini perlu di cuci (develop) dan dicetak di atas kertas foto. sekurang2nya ia mengambil masa 1 hari.

Dan teknologi digital melenyapkan banyak kekangan yg ada dalam fotografi. Teknologi Digital tidak risau lagi pada sinar x-ray.. tidak risau pada saiz.. tidak risau pada kawalan manual seperti kamera lama. Dengan digital kamera, anda buleh merakam semudah menekan butang, tanpa mempelajari ilmu fotografi, buleh merakam objek menerusi tiub yg masuk ke dlm salur kerongkong anda, buleh merakam video dlm lubang semut.
Anda boleh merakam gambar sambil terjun dari pesawat semasa sky diving. dan anda boleh merakam gambar anda sendiri tanpa bantuan orang lain.

Ironiknya, foto yang dirakam terus boleh di upload didalam laman sosial, tidak perlu foto tersebut diproses.

Teknik selfie juga ada seninya… dan kini selfie sudah menjadi suatu trend fotografi. bukan masalah tiada identiti malah tidak ada kena mengena dengan masalah mental. Ia adalah trend!!! Sekiranya anda tidak boleh menerima Selfie, balik semula kezaman sebelum digital..

Comments Off more...

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...