suhaimisalleh.com

Sains dalam Fotografi

by on Jun.06, 2013, under Photography

Fotografi adalah sains, ia datang dari cahaya menerusi optik dan terus ke sensor. Dengan kemajuan teknologi moden masa kini, imej yg terakam pada sensor diproses lagi sehingga menjadi imej yg ingin kita ingini.

Kita merakam semua bandwidth diluar jangkauan mata manusia.


Aplikasi fotografi sgt luas dipergunakan, dari merakam jisim2 yang kecil sehingga objek2 di luar angkasaraya. ia bukan sahaja merakam menggunakan sumber cahaya matahari tetapi merakam bandwith diluar jangkauan mata kita. Sebelum ini kita hanya faham bahawa selepas membuat setting (aperture & shutter) dan menekan shutter, imej terus terakam. tetapi sebenarnya fotografi lebih dari itu.

Berapa ramai yang memahami, peranan bromid halida membentuk hablur silver pada negatif? Berapa ramai yg paham peranan gelombang cahaya yg dirakam dalam julat spektrum visible. Berapa ramai pula yang paham bagaimana kesan refraction pada optik mengubah imej yg terakam.

Fizik cahaya perlu difahami kerana fotografi sendiri bukan sahaja bergantung kepada cahaya matahari. Kerana fotografi mampu merakam julat bandwidth yg di luar jangkauan mata manusia.

sains didalam fotografi membuka ruang penyelidikan baru dan masa akan datang.


Manakala Fizik optik akan membantu fotografer memahami indeks biasan optik ED, LD dan lain2 coating yg membantu mengubah julat bandwith. Disinilah pengetahuan ini akan membantu fotografer memahami kesan chromatic aberation dan refraction yg kita gunakan untuk mendapatkan sharpness.

Sensor elektronik juga mempunyai kekanggan yg tidak menyamai mata ciptaan tuhan. Sensor perlu diubahsuai mengikut teknologi digital imagery. Seperti memahami matriks transformation untuk mengubah saiz imej, mengubah sharpness, kontras dan sebagainya.

Sensor hanya merakam digit 0 dan 1 sahaja. Bagaimana flow binary ini disusun dengan masa juga memberi kesan keatas imej. Cahaya bergerak dengan kelajuan 300,000,000 m/s. Adakah sistem prosessan kita mampu memproses data sebegini laju?

Begitu juga penggunaan cahaya dari beberapa jenis sumber cahaya. Anda hanya melihat pancaran cahaya, tetapi kita tidak pernah mengukur dari bandwith mana yg cahaya tersebut keluar vs masa. Apabila tiada julat bandwidth yg keluar dari cahaya tersebut, maka anda tidak dapat merakam imej yg luar dari julatnya.

Bermakna; tiada sains tiadalah juga fotografi.

Inilah kamera yang kami gunakan semasa di universiti dahulu, filem negatifnya sangat besar. dan ianya difokus menggunakan motor. kamera ini bersaiz bilik 40'x40'.

Inilah kamera yang kami gunakan semasa di universiti dahulu, filem negatifnya sangat besar. dan ianya difokus menggunakan motor. kamera ini bersaiz bilik 40'x40'.

:

Leave a Reply

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...